Dieta właściwa dla małego dziecka
30.06.2016
Ponieważ zaś zarówno do właściwego kształtowania układu odpornościowego, jak i budowy całego ciała niezbędne są odpowiednie makro- i mikroskładniki, tak ważną rolę pełni dieta.
Mleko plus witaminy
Dieta dziecka, które nie przekroczyło szóstego miesiąca, to niemal wyłącznie mleko. Może to być mleko matki lub specjalne mleko dla niemowląt. Ponieważ układ pokarmowy oraz nerki noworodka początkowo nie są sobie w stanie poradzić z pokarmem stałym, pierwsze posiłki w postaci odpowiednio przygotowanych papek zaleca się podawać dziecku dopiero od 4 miesiąca. Już na tym etapie może zajść potrzeba podania maluchowi suplementów uzupełniających jego dietę, o ile karmiąca piersią matka nie przyjmowała w czasie ciąży preparatów gwarantującej właściwy skład mleka.
Podstawowym preparatem wzbogacającym dość monotonną dietę niemowlaka jest witamina D. Witamina ta należy do jednego z najważniejszych mikroskładników, decydując m. in. o prawidłowej budowie układu kostnego. Podawanie witaminy D zaleca się przede wszystkim dzieciom karmionym piersią, ponieważ mleko matki nie zawiera jej w odpowiednio dużej ilości. Witaminę D, ale już w połączeniu z witaminą A, powinny przyjmować również dzieci karmione butelką, o ile spożywają one w ciągu dnia mniej niż 500 ml mleka.
Wapń, magnez i nieco tłuszczu
Podawanie dziecku mleka nie kończy się wraz z ukończeniem przez nie szóstego miesiąca. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mleka przeznaczonego również dla półrocznych maluchów. Należy jednak pamiętać o tym, by nie podawać dziecku mleka krowiego wcześniej, niż po ukończeniu przez nie pełnych 12 miesięcy, a i wówczas powinno to być wyłącznie mleko pełnotłuste, gdyż tylko takie zawiera odpowiednią ilość witamin i minerałów. Tłuszcz zawarty w mleku dodatkowo dostarcza dziecku dużej dawki energii – tak potrzebnej na etapie stawiania przez nie pierwszych kroków.
Dzieciom uczulonym na mleko krowie można podawać specjalnie spreparowane sojowe mleko w proszku. Mleko sojowe może być również wprowadzane do diety jednorocznego brzdąca w celu jej urozmaicenia, jednakże w tym przypadku do standardowo suplementowanych witamin A i D, należy dodać witaminę C, a także wapń i magnez.
Codzienna porcja warzyw i owoców
Podstawowym problemem w przypadku dzieci w wieku szkolnym są niedobory określonych mikroskładników, takich jak: witamina C, witamina D, wapń, żelazo oraz cynk. Niedobory te wynikają przede wszystkim z niewłaściwej, źle zbilansowanej diety oraz z faktu, iż zapotrzebowanie na mikro- i makroskładniki wzrasta wraz z przyrostem masy ciała dziecka, a ta często zmienia się znacznie szybciej niż jego nawyki żywieniowe.
W wieku lat pięciu zaczyna się dla dziecka okres ciągłego narażenia na różnego rodzaju wirusy i bakterie roznoszone przez rówieśników najpierw w przedszkolu, a później w szkole. W tym jakże ważnym momencie szczególnie znaczenie zyskuje sprawny układ odpornościowy oraz wspierające go witaminy i minerały. Swoistym synonimem odporności od wielu już lat pozostaje witamina C, której nawet niewielkie niedobory mogą obniżyć odporność na zakażenia. W celu utrzymania odpowiedniego poziomu tejże witaminy (witamina C nie jest magazynowana przez organizm), dziecko powinno spożywać porcję owoców i warzyw co najmniej dwa razy dziennie.